
Lokaal Signaal
Hoe kunnen eerstelijnswerkers hun signalen effectiever laten doorstromen naar lokaal beleid? In een gezamenlijk initiatief werken de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), tien
Vlaanderen, en bij uitbreiding de wereld, staat voor een beslissend decennium wat natuurbehoud en -herstel betreft. Daarom startte Natuurpunt in 2020 een traject om een heldere, gedeelde en doelgerichte toekomstvisie uit te werken voor een Vlaanderen in harmonie met de natuur in 2050.
Een toekomstbeeld verbindt, enthousiasmeert en motiveert om met veel ambitie de versnelling hoger te schakelen die nodig is om de biodiversiteitscrisis aan te pakken.
Natuurpunt vindt het belangrijk dat dit toekomsttraject breed gedragen wordt. Daarom wil de
organisatie luisteren naar zo veel mogelijk leden, vrijwilligers, afdelingen, regionale koepels
en werkgroepen (en zelfs burgers die geen lid zijn) en hen input laten leveren voor de
toekomstbeelden en/of ze mee te laten vormgeven.
Daarnaast wil Natuurpunt ook experten en relevante stakeholders uitnodigen om hun expertise in te brengen in dit traject.
De toekomstbeelden worden in december 2021 finaal ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Natuurpunt. Om tot de toekomstbeelden te komen werkten we in drie fasen.
Vijf werkgroepen gaan aan de slag om elk één toekomstbeeld uit te werken voor een landschapstype in Vlaanderen. We starten met een gezamenlijke online kickoff vergadering waar de opdracht en werkwijze voor de werkgroepen meegegeven wordt.
Daarna werkt iedere werkgroep via een intensief traject van een vijftal vergaderingen rond zijn thema een toekomstbeeld uit. Na het voorstellen van de toekomstbeelden op de Algemene Vergadering wordt de feedback door de werkgroepen verwerkt.
Natuurpunt verwerkt de diverse thematische toekomstbeelden tot één samenhangende, sterk visuele, wervende toekomstvisie op ‘Vlaanderen in harmonie met de natuur’.
Dit gebeurt door de visiegroep, bestaande uit de voorzitters van de thematische werkgroepen en de stuurgroep.
Het finale resultaat wordt gepresenteerd en ter goedkeuring voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Natuurpunt.
Na goedkeuring wordt het resultaat verspreid onder de deelnemers en de hele vereniging. Dit gebeurde via een congres en symposium in maart 2022.
De ambitieuze toekomstvisie is voor Natuurpunt de start voor gesprekken met andere maatschappelijke actoren om constructief en actief samen aan een betere toekomst te werken.
Leden kunnen op de hoogte blijven via de website van Natuurpunt!
Ontdek de mogelijkheden om ook jouw burgers beter te informeren en te betrekken bij de beleidsvorming.
Hoe kunnen eerstelijnswerkers hun signalen effectiever laten doorstromen naar lokaal beleid? In een gezamenlijk initiatief werken de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), tien
In 2024 vonden de eerste lokale verkiezingen in Vlaanderen plaats zonder opkomstplicht. In dit kritieke jaar lanceerden we de Stemmerstest om niet alleen de kiezersopkomst
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen zette Bataljong ’t Is aan u verder. Ze focussen hierbij voornamelijk op jongeren, om hen te informeren en de weg
De stad Genk lanceert ‘Genk op Gang’, een initiatief dat de Genkenaren uitnodigt voor bijzondere ontdekkingstochten door hun stad. Het participatieproject, dat tot stand is
Imec is in 40 jaar het uitgegroeid tot de wereldtop in microchiponderzoek. Al is daar bij de brede bevolking niet erg veel over bekend. Welke
De Gemeente Asse wilde zicht te krijgen op hoe de inwoners het leven in de gemeente ervaren. Deze input wilde het gemeentebestuur gebruiken bij beleidsvorming.
Door deze website te gebruiken aanvaardt u het gebruik van cookies in overeenstemming met ons cookiebeleid
Akkoord