Over ons

Iedereen mee

We staan momenteel voor grote maatschappelijke uitdagingen. Er zijn echter nog nooit zoveel kansen geweest om samen tot oplossingen komen. Wij willen met digitale oplossingen organisaties, overheden en bedrijven ondersteunen om die uitdagingen samen met burgers aan te pakken, geïnformeerd en betrokken. Want dat is één van de grote voordelen van deze tijd: die burger met zijn mening en zijn energie, al die verschillende individuen, kunnen we betrekken, via de computer in de huiskamer, of via de smartphone.

Daar werken wij. Wij zijn digitale experts met een focus op online informatie en participatie.

Politiek en digitale technologie: een unieke combinatie

Bij Tree company combineren we kennis van politiek en participatie met knowhow en expertise op het vlak van technologie, software en digitale evoluties. Een unieke combinatie, want er zijn veel mensen die webapplicaties bouwen, en op de unief vind je veel politicologen, maar die twee werelden vinden elkaar zelden. Wij geloven dat we dankzij digitale technologie de democratie kunnen optimaliseren. Daarom noemen we Tree company een innovatiebureau voor online democratie.

Hoe het begon: "Wat doen ze daar eigenlijk in Brussel?"

Het is een vaak gehoorde vraag. Of een als vraag geformuleerd verwijt. En precies die vraag vormde de kiem van Tree company. Tijdens een typisch gesprek op café. Onder de tooghangers: Erwin, software developer en Michiel, assistent politieke wetenschappen.

Maar waar die vraag meestal beantwoord wordt met een instemmend knikje, besloten wij om op zoek te gaan naar het échte antwoord. Want er moest toch informatie te vinden zijn over wat er in het parlement gebeurt? Wie wanneer aanwezig is? Wie welke schriftelijke of mondelinge vraag gesteld heeft? Waar onze belastingen naartoe gaan?

In de krant zei de parlementsvoorzitter, dat alle verslagen openbaar zijn, en te vinden op de site van het parlement. Een snelle zoektocht wees uit dat geen enkele burger ooit vlot zicht zou kunnen krijgen op die informatie: alleen iemand met (te) veel tijd en goesting zou al die verslagen openen om er de juiste informatie in te gaan zoeken en die vervolgens in kaart te brengen.

Het toeval wou dat software developer Erwin op dat moment net loopbaanonderbreking had genomen…

M.a.w. de juiste skills zaten daar aan de toog: een paar politicologen met inzicht in de werking van het parlement, en Erwin om alle verslagen automatisch te verwerken en alles overzichtelijk te presenteren op een site.

Van het één kwam het ander en voor hij het goed en wel besefte, zat Michiel in De zevende dag politici uit te leggen waarom zewerkenvoorjou.be geen site tégen hen was. Integendeel. Alleen als informatie transparant en écht toegankelijk is, kunnen vooroordelen weggenomen worden, kan de brug tussen de politiek en burger hersteld worden, kunnen kiezers écht oordelen over politici, kunnen politici beslissingen nemen die écht gedragen zijn door de bevolking.

Eén ding was duidelijk: we hadden een gevoelige snaar geraakt, iets in beweging gezet, aan de boom geschud. Bijna tien jaar later zijn lokale en andere overheden zowat 80% van onze klanten, bouwen we samen met hen aan online participatietrajecten, bouwen we samen aan de brug tussen burgers en beleid.