Burgers betrekken bij mobiliteitsuitdagingen is maatwerk. Maak kennis met vier recente projecten met telkens een andere insteek. 

Diagnose en inventarisatie in Steenokkerzeel

Interactieve kaart op https://denkmee.steenokkerzeel.be/mobiliteit

Door inwoners te betrekken bij de omgevingsanalyse kan een veel breder zicht gecreëerd worden op de pijnpunten én de goede punten in de gemeente rond mobiliteit.

In de gemeente Steenokkerzeel inventariseren inwoners “waar het goed zit” en “waar het fout loopt”, gekoppeld aan de reden en wijze van hun verplaatsing.

Deze input dient de analyse van het mobiliteitsbureau en is het startpunt voor het opstellen van mogelijke scenario’s.

Voorstellen van maatregelen in Genk

Door voorstellen of mogelijke maatregelen transparant en visueel voor te stellen, kan het bredere plaatje en het algemeen belang duidelijker aangetoond worden. Dit vermindert het “NIMBY” effect van maatregelen.

De stad Genk visualiseert per stadsdeel haar voorgestelde maatregelen voor snelheidsremmers en afsluitingen, en vraagt haar inwoners om zelf extra voorstellen voor veilig verkeer in te dienen. Op deze manier wil de stad met haar inwoners het gesprek over verkeersveiligheid aangaan. Alle feedback en nieuwe voorstellen worden geëvalueerd, waarna bijkomende metingen of onderzoek leiden tot een finaal plan.

Bron: interactieve kaart op https://participatie.genk.be/genk-midden

Visualiseer de impact van de mobiliteitsmix in Zaventem

Via een 3D visualisatie ontdekten deelnemers de verschillende vervoersmogelijkheden en hun impact op de directe omgeving.

Aan de hand van interactieve storytelling creëerden inwoners hun ideale mobiliteitsmix met auto’s, fietsen, voetgangers, openbaar vervoer en deelauto’s.

Dankzij de ‘Build it’ visualisatie kregen deelnemers meteen zicht op hun ideale mobiliteitsmix en de impact van hun keuzes op de openbare ruimte in Zaventem.

interactieve simulatie zaventem aan zet
Betrek burgers bij keuzes in de publieke ruimte

Feedback op proefopstellingen in Mortsel

Tijdens proefopstellingen kan dankzij participatie op continue basis feedback verzameld worden. De stad Mortsel implementeerde gedurende zes maanden een proefopstelling in het centrum en verzamelde meer dan 200 suggesties! Deze worden gebundeld en samen met de verkeerstellingen meegenomen in de evaluatie van het geheel.

Call to action overzicht van “Mortsel Dorp” op https://mortselbestuift.be/dorp

Een online participatieplatform voor jouw gemeente of organisatie?

Een vraag of idee voor jouw gemeente of organisatie?

Online participatie in de praktijk

Mortsel Bestuift

Met ‘Mortsel Bestuift’ betrekt de stad Mortsel haar inwoners bij het lokale beleid. Het traject ontstond in functie van het ontwikkelen van een participatievisie, het

Lees verder »