Meer dan 50.000 CurieuzeNeuzen schreven zich in om de hitte en droogte te meten: het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit.

Waarom dit burgeronderzoek?

Al enkele jaren op rij volgen de hitte- en droogterecords elkaar op. Onze zomers worden warmer en droger, en dat beginnen we steeds meer te voelen. Je hebt het vast ook al gemerkt in je tuin: er verschijnen dorre plekken in het gazon, tijdens een hittegolf verliezen de bomen vroegtijdig hun bladeren.

Maar ook landbouwers en beheerders van natuurgebieden zien steeds meer de directe gevolgen van hitte en droogte.

Van data naar een interactieve kaart

Welke fascinerende beweging zien we doorheen de nacht? Blijft hitte langer hangen in steden? En wat is het effect van een onweer?
 
Samen met partners ontwikkelden we een interactieve kaart, om de data van het burgeronderzoek te visualiseren. Op deze manier maken we de informatie ook toegankelijk voor het brede publiek.
 
Bekijk animaties die tonen hoe stad en platteland gedurende de nacht opwarmen en weer afkoelen. Zoom in, laat de animatie automatisch spelen of spoel zelf terug of door!

Update: 1 jaar extra CurieuzeNeuzen in de tuin!

Er is goed nieuws en nog beter nieuws. Het goede nieuws: de metingen zijn een groot succes en op 2 oktober sturen onze deelnemers de sensoren naar ons terug. Het beste nieuws: we breiden het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit met een jaar extra uit!

Meer informatie over dit burgeronderzoek? Neem een kijkje op https://curieuzeneuzen.be/ .

Starten met online participatie?

Ontdek de mogelijkheden om ook jouw burgers beter te informeren en te betrekken bij de beleidsvorming.

Ontdek meer inspirerende voorbeelden

’t Is aan u! – Partijwijzer

Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen zette Bataljong ’t Is aan u verder. Ze focussen hierbij voornamelijk op jongeren, om hen te informeren en de weg

Read More »

Genk op Gang

De stad Genk lanceert ‘Genk op Gang’, een initiatief dat de Genkenaren uitnodigt voor bijzondere ontdekkingstochten door hun stad. Het participatieproject, dat tot stand is

Read More »

JONK (Asse)

De Gemeente Asse wilde zicht te krijgen op hoe de inwoners het leven in de gemeente ervaren. Deze input wilde het gemeentebestuur gebruiken bij beleidsvorming.

Read More »