Verken de begroting van jouw gemeente en vergelijk met anderen

Het platform ‘Je Gemeente Telt’, een initiatief van Tree company en De Wakkere Burger, maakt de databank van de Vlaamse Overheid transparant voor het lokaal bestuur én de burgers. Via de online tool wordt het budget immers op laagdrempelige wijze inzichtelijk. Je Gemeente Telt biedt antwoorden op vragen zoals “Hoe besteedt mijn bestuur haar middelen?”, “Naar welke beleidsdomeinen gaan de belastingen?” en “Waarin investeert de gemeente meer of minder dan anderen?”.

Ontdek het zelf op jegemeentetelt.be!

Geef duiding bij jouw lokale begroting via Je Gemeente Telt +

Als lokaal bestuur kan je toelichting geven bij jouw begroting of projecten publiceren die impact hebben op het lokale budget. Hierdoor bied je je inwoners een beter en transparanter inzicht op de begroting. Dit kan via Je Gemeente Telt +!
  • Deel belangrijke projecten: maak het budget van jouw gemeente écht inzichtelijk door burgers te tonen welke projecten jouw bestuur realiseert.
  • Licht je werking toe: elke gemeente is anders, en legt daaom andere prioriteiten. Met JGT+ heb je de ruimte om bestuurlijke keuzes en de structuur van je BBC-plan toe te lichten.
Interesse? Neem contact met ons op of download de folder met meer informatie.

Wat zeggen de pilootgemeenten?

De gemeenten Eeklo, Mechelen, Sint-Niklaas, Oud Turnhout, Scherpenheuvel-Zichem, Diksmuide en Wevelgem zetten als pilootgemeenten in 2017 als eerste de stap naar een transparante begroting.
“Via ons gemeentelijk infoblad proberen we onze inwoners al langer op een begrijpelijke manier te informeren over de inkomsten en uitgaven van de stad. Dankzij Je Gemeente Telt kunnen onze burgers vanaf nu ook het budget in de diepte bestuderen. Ze kunnen bovendien ook exact berekenen wat hun bijdrage is aan de stad en wat er precies met dat geld gebeurt. Deze tool geeft zowel burgers als beleidsmakers inzicht in wat de stad allemaal doet en financiert, het maakt alles tastbaarder.”

– Filip Van der Heyden, financieel beheerder van Eeklo

“Ik zoek al jaren naar een duidelijke voorstelling van onze begroting. Je Gemeente Telt biedt een handige oplossing om dit digitaal te doen en geeft zowel de administratie als de burger op laagdrempelige wijze inzicht in het lokale budget.”

– Marc Nooyens, de financieel directeur van Oud-Turnhout

Met dank aan onze partners

  • De Wakkere Burger vzw om mee het initatief te nemen en het volledige traject mee uit te werken
  • Universiteit Antwerpen voor haar inhoudelijke ondersteuning
  • Het Nieuwsblad voor haar expertise op het vlak van lokale journalistiek