• Bericht auteur:

Jongeren informeren en betrekken bij politiek: een heuse uitdaging. Met de Educatieve Stemtest worden jongeren geïnformeerd over het politieke landschap, kweekt men burgerschap en laat men toe zelfstandig na te denken over hun eigen opvattingen.

Stemtesten en stemwijzers zijn al jarenlang een veelgebruikt informatie-instrument in de aanloop naar verkiezingen. In 2019 maakten wij samen met onder andere VRT, Wieni en de krant De Standaard ‘De Stemtest 2019’ voor de verkiezingen. Daardoor was ze echter tijdelijk beschikbaar. Jammer, want de stemtest viel in de prijzen als beste B2C campagne website.

Omdat de test ook buiten verkiezingsperiodes een handig instrument is om in de klas te gebruiken, bundelden het Vlaams Parlement, de Universiteit Antwerpen, Tree company en VRT NWS de krachten om de Vlaamse stemtest van 2019 om te vormen tot een nieuwe Educatieve Stemtestop maat van jongeren. Deze online test is voor leraren en leerlingen van het secundair onderwijs het ideale instrument om op een coronaveilige manier te werken rond democratie, burgerzin en politiek.

Elke parlementaire democratie heeft betrokken burgers nodig. De school is de plaats bij uitstek om jongeren bewust te maken van de werking van de Vlaamse democratie en om het concept burgerschap te leren kennen​

De Educatieve Stemtest vergelijkt met 35 stellingen de politieke opvattingen van de gebruiker met die van de partijen in het parlement. Zo kom je te weten welke partijen nauw aansluiten bij jouw overtuiging en welke daar juist het verst van afstaan. Op die manier biedt de stemtest een inhoudelijk inzicht in het partijpolitieke landschap. 

De Educatieve Stemtest is gemaakt op maat van jongeren vanaf 14 jaar. Alle stellingen worden in een filmpje door jongeren uitgelegd. Voor leerkrachten is er een handleiding met tips voor het gebruik van de Educatieve Stemtest.