Onze collega Sofie Marien was te gast bij de VRT podcast Het Kwartier. Ze ging daar in op één van de opmerkelijkste resultaten van verkiezingsavond: de lage opkomst. Was de lage opkomst een verrassing? Wie is afgehaakt? Zal de opkomstplicht teruggedraaid worden?

Een lagere opkomst was voorspeld maar dat zo weinig mensen hun stem uitbrachten op 13 oktober was een verrassing. De verwachting onder experten was 70 tot 75 procent. De opkomstcijfers gaan stevig onder die ondergrens. Zelfs in gemeenten met een spannende kiesstrijd zoals Genk, Oostende of Antwerpen blijven 4 op 10 kiezers thuis. Bedenk dan nog eens dat er onwetendheid is over de afschaffing van de opkomstplicht en dat de opkomst onder jongere generaties doorgaans nog lager ligt en het is duidelijk dat dit politiek experiment niet goed is afgelopen.

Samen met onze collega’s van Levuur trokken we vorig jaar al aan de alarmbel toen we terughoudendheid bij veel stakeholders observeerden om volop te mobiliseren. Ondanks enkele mooie initiatieven zien we dat grootschalige mobilisatie helaas uitbleef. 13 oktober laat ons zien dat heel wat burgers zich niet betrokken voelen of boos zijn. Hier ligt een ontzettende uitdaging. Meer dan ooit is het belangrijk om burgers te betrekken bij de lokale politiek.

Meer ontdekken over de verkiezingen?