Stemtesten

Door het invullen van een 25 tot 35-tal stellingen, ontdek je welke politieke partijen aansluiten bij jouw mening en welke er net ver van afstaan. Een nuttig en populair instrument voor wie snel een overzicht wil krijgen van het partijpolitieke landschap en zijn eigen positie daarin.

De Stemtest 2024

Samen met UAntwerpen, UCLouvain, VRT, Mediahuis, RTBF, IPM en Bits of Love maakten we De Stemtest 2024.

Om de kiezer wegwijs te maken in het partijlandschap naar aanloop van de verkiezingen, ontwikkelden we maar liefst 12 stemtesten: algemeen, regionaal, federaal, Europees, Brussels en één specifiek voor jongeren. En dat langs beide kanten van de taalgrens.

Een stemtest zorgt ervoor dat:

In 2019 werd De Stemtest meer dan 5 miljoen keer ingevuld

Doe De Stemtest 2024 bij een van de partners:

de stemtest standaard

20 jaar van stemtest bouwen

Michiel Nuytemans stond mee aan de wieg van De Stemtest in 2003. Met een half miljoen deelnemers van bij de start raakte De Stemtest in een sneltempo ingeburgerd in Vlaanderen. Ondertussen zijn we 8 edities van stemtesten en miljoenen gebruikers verder en bouwden we binnen Tree company uitgebreide ervaring op bij het realiseren van deze projecten.

De ontwikkeling van stemtesten sluit dan ook perfect aan bij ons DNA: de combinatie van kennis van politiek en participatie met de knowhow en expertise op het vlak van technologie, software en digitale evoluties.

We werken binnen een sterk internationaal en nationaal netwerk van stemtestbouwers en academici om zo steeds te blijven bijleren en tot de best mogelijke stemtest te komen. We dragen kwaliteit hoog in het vaandel en voldoen aan de kwaliteitseisen voor stemtesten vastgelegd door academische stemtestbouwers in de Lausanne Declaration van 2013.

We zijn trots op de wetenschappelijke aanpak waarmee we deze stemtesten samen met onze partners ontwikkelen. De onderliggende bevragingen, het wetenschappelijk onderzoek en de benchmarking zorgen voor unieke stemtesten. Zo maken we het verschil. Dat werd ook opgemerkt door de FeWeb Excellence Awards, die de meest performante digitale projecten van Belgische makelij bekroond, en waar De Stemtest in 2019 in de prijzen viel.

Al deze expertise zetten we graag in bij de ontwikkeling van andere stemtesten, voor verschillende beleidsniveaus, groepen, of thema’s.

Een stemhulp voor in de klas

Zet jouw thema op de kaart

AI, armoede, seksuele gezondheid, zorg, ..? Een stemhulp kan jouw thema op de kaart zetten en biedt een uniek beeld van de posities van de partijen over deze thema’s.

Tree company ontwikkelde tal van thematische stemtesten, zowel in samenwerking met de mediagroepen (VRT, Mediahuis, IPM, RTBf,…) , als voor het middenveld (SAAMO, Sensoa,…). Alle politieke partijen werkten steeds mee, namen positie in en formuleerden argumenten op de voorgelegde stellingen.

De Stemcheck

We zorgden, samen met honderden medewerkers van Mediahuis, voor een primeur in Vlaanderen door de ontwikkeling van 274 verschillende versies van de Stemcheck in 2018, een stemhulp voor bijna elke Vlaamse ­gemeente. Voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 werken we opnieuw samen met Mediahuis aan een Stemcheck.

0
lijsttrekkers vulden onze vragenlijst volledig in
0
stellingen werden in heel Vlaanderen gesteld
0
stellingen over lokale kwesties

Internationaal

We zijn al jaren ook internationaal actief op het gebied van stemtesten. We zijn één van de trekkers van het Europese Votematch netwerk. Daar werken we samen aan stellingen voor de Europese stemtesten en zo vergelijkbare data creëren over heel Europa.

De innovaties die we in België doorvoeren, vinden vaak nadien ook hun toepassing in andere grote stemtesten wereldwijd. Zo is de selectie van stellingen bij de Stemwijzer in Nederland versterkt met onze know-how. In Zwitserland werken we dan weer mee met de software die gebruikt wordt om de antwoorden te verzamelen van de vele kandidaten.