• Bericht auteur:

Over ongeveer tien dagen trekken we opnieuw naar het stemhokje voor de verkiezingen. Op 26 mei vinden in België immers Europese, federale en regionale verkiezingen plaats. Voor heel wat burgers is het stemhokje een vertrouwde omgeving, zo stemden we in oktober 2018 nog voor het lokale bestuur. Voor heel wat jongeren is het echter de eerste keer dat ze hun stem uitbrengen. Met De Kracht van Je Stem en Hallo Politici bereidden we meer dan 250 eerste stemmers voor!

4.2

Op vrijdag 22 maart ontvingen we 270 jongeren van het 6de of 7de jaar secundair in het Vlaams Parlement. Zij hadden allen één ding gemeen: op zondag 26 mei gaan ze voor het eerst naar de stembus. De Kracht van je Stem, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement, bereidde de jongeren voor op hun eerste ‘feest van de democratie’. Het initiatief kwam tot stand samen met de Vlaamse Scholierenkoepel, De Aanstokerij en Hallo Politici. Onze collega Peter was van de partij op deze ‘eerste stemmers-dag’.

Hallo Politici is een initiatief van Tree company waar je online in dialoog kan treden met politici. Je kan hun een vraag stellen en een vraag die al werd gesteld steunen. Wanneer een vraag voldoende steun krijgt, brengen we de politici in kwestie hiervan op de hoogte. Het antwoord publiceren we opnieuw op hallopolitici.be.

EEN GOED GEVOEL OVER HET P-WOORD

De afsluitende boodschap tijdens de briefing ’s ochtends vatte de opzet van de eerste stemmers-dag goed samen. “De dag is geslaagd als de leerlingen met een goed gevoel naar huis gaan.”; Het klinkt misschien matig ambitieus, maar het was wel degelijk (of helaas) een hele opgave. Voor een overgrote meerderheid van de 270 aanwezige jongeren is, of was, politiek iets waar ze liefst heel ver vandaan blijven. “Te moeilijk”, “te veel ruzie”, “niet interessant” zijn terugkerende uitspraken wanneer de jongeren hun mening over ‘het p-woord’ geven.

“Voor een overgrote meerderheid van jongeren is politiek helaas iets waar ze liefst ver vandaan blijven. Het doel van de eerste stemmers-dag is de jongeren naar huis te laten gaan met een goed gevoel over politiek.”

Ivan De Vadder mocht de dag aftrappen om de jongeren op te warmen voor het echte werk, later op de dag. Hij probeerde het begrip ‘politiek’ bevattelijk te maken voor de aanwezigen: wat doet de politiek nu eigenlijk, wat kunnen we er onder verstaan en wat mogen we ervan verwachten? “Stel: jullie zitten allemaal vast op een onbewoond eiland en jullie willen daar weg geraken. Wie neemt daarbij de beslissingen? Mag één persoon dat doen? Een groep? Niemand? Allemaal?”, gooide De Vadder o.a. in de zaal. Het deed de jongeren alvast nadenken over het democratische systeem.

ZELF AAN POLITIEK DOEN

Na de introductie verdeelden de leerlingen zich in eigen, fictieve politieke partijen (paars, geel, groen, blauw of rood). In commissies verdedigden ze het standpunt van hun partij rond onderwerpen als ongelijkheid, armoede en discriminatie. Tijdens deze workshop groeiden er ook inhoudelijke vragen, die ze in de namiddag af vuurden op aanwezige politici. Zo steunden onder andere Imade Annouri (Groen), Tom Van Grieken (Vlaams Belang) en Sammy Mahdi (CD&V) de eerste stemmers-dag.

“Verschillende jongeren groeiden snel in hun politiek rollenspel, anderen hadden toch iets meer tijd nodig om hun houding tegenover de politiek te laten ontdooien.”

Tijdens de commissies zag je verschillende jongeren groeien in hun rol, anderen hadden iets meer nodig om hun houding tegenover de politiek te laten ontdooien. Intermezzo’s zoals oefenen op de stemcomputers of verslag uitbrengen als VRT-reporter zorgden voor extra interactie doorheen de dag.

IN DIALOOG MET DE VERTEGENWOORDIGERS

Na de middag brak het zwaartepunt van de dag aan: een rechtstreekse dialoog tussen de eerste stemmers en de verschillende politici. Elk groepje leerlingen ontmoette drie verschillende politici, waarbij het ene gesprek al vlotter en spontaner verliep dan het andere. 17- of 18-jarigen zijn immers ontzettend eerlijk en rechtuit in hun houding en appreciatie naar politici toe, dit zowel bij positieve als negatieve gevoelens.

“Politiek correcte taal is aan 17- of 18-jarigen minder besteed, waardoor hun houding en appreciatie naar politici toe ontzettend eerlijk en rechtuit is.”

Het slotakkoord was opnieuw een plenair moment voor een volle zaal: enkele leerlingen konden een vraag voorleggen aan een panel van politici. Zo vroeg een wakkere leerlinge schoonheidsverzorging wat de politici nu met de vragen van de jongeren gingen doen (zie foto). Afsluiten deden we met een luchtige noot: komiek Erhan Demirci kreeg de lachers nog op zijn hand en hielp zo mee de eerste stemmers na een dag vol politiek met een goed gevoel naar huis te gaan.

744 x 558

Zelf aan de slag gaan?

Over ‘De Kracht van je Stem’

De Kracht van je Stem is het educatieve aanbod van het Vlaams Parlement. Opvoeden tot democratisch burgerschap is ons doel. De Kracht van je Stem voorziet een waaier van educatief materiaal voor leraren en leerlingen, organiseert programma’s voor leerlingen in het Vlaams Parlement en geeft vorming en nascholing aan leraren en studenten van de lerarenopleiding.

Jouw burgers of belanghebbenden betrekken?

Tree company begeleidt online participatie. Ontdek onze manier van werken en het Bpart participatieplatform via een vrijblijvende afspraak.​