• Bericht auteur:

Op donderdag 6 februari vond in het provinciehuis te Leuven de ‘Dag van het Betrokken Bestuur: Iedereen Winwoner’ plaats. Deze dag was een initiatief van DBP partners Bpact, Indiville, Levuur en Tree company. Het doel was om de aanwezigen uit te dagen en te inspireren met praktijkgerichte methoden om burgers te betrekken bij beleidsvorming. Meer dan 270 vertegenwoordigers van lokale besturen trokken naar Leuven om deze leerrijke dag niet te missen.

De aanwezigen waren al vroeg van de partij, geprikkeld en vol ambitie om verdere stappen te zetten of kennis te maken met alles rond burgerparticipatie en onderzoek. Voor velen onder hen was de lage opkomst van de lokale verkiezingen in oktober een wake-upcall om verder op zoek te gaan naar nieuwe en creatieve kanalen om burgers te bereiken. Deze dag kwam dus aan het begin van de nieuwe legislatuur voor velen goed uit.

De dag bestond uit 15 sessies, verspreid over drie rondes. De sessies van de eerste ronde ‘bereiken/verbinden’ stonden stil bij hoe je niet-gehoorde stemmen kan bereiken. Ervaringen werden gedeeld over de uitdagingen waarmee lokale besturen te maken hadden in het verleden bij participatie of onderzoeksprojecten, zoals het bereiken en horen van dezelfde luide roepers. Tips werden uitgewisseld over hoe je op maat van de doelgroep kan communiceren, op een authentieke en niet-hiërarchische manier via verschillende kanalen. Eén sessie ging specifiek in op jongeren, een andere focuste dan weer op hoe je op een actieve manier kan communiceren doorheen de verschillende fases van je participatie- of onderzoekstraject. De deelnemers werden ook uitgedaagd om nog meer zelf ‘uit je kot’ te komen en fysiek naar de burger toe te gaan. Bij de tweede ronde ‘beleid maken’ lag de focus op verschillende methoden om de burgers te betrekken bij de totstandkoming van beleid. Wat zijn de voor- en nadelen van een burgerberaad? Hoe stel je als lokaal bestuur een succesvol meerjarenplan op? Hoe krijg je verschillende stakeholders in de richting naar het maatschappelijk belang? Hoe kan je AI en big data op een efficiënte manier inzetten om burgers te bereiken en voorspellingen te doen? En wat zijn de valkuilen? Onze phygital projecten kwamen ook aan bod: interactieve installaties op openbare plekken waar on- en offline samenkomen, om burgers te informeren en input van burgers te krijgen. De aanwezigen konden zo’n installatie zelf ter plaatse uittesten.

In de sessies van de derde ronde ‘samen doen’ gingen we in gesprek over verschillende manieren om de burger te betrekken, afhankelijk van de doelstelling, het type project en complexiteit van het thema. Hoe doorbreek je de silo’s en werk je samen tussen beleidsniveaus? Hoe kan je burgers mee laten beslissen over de centen bij een burgerbegroting?

Bovendien waren Cathy Macharis (VUB) , Rayan Awad (Youth Unity Empowerment), Lieven Janssens (Universiteit Antwerpen), Kristof Jacobs (Universiteit Nijmegen) en Vida Razavi (Nederlandstalige Vrouwenraad) aanwezig als uitdagers. Ze deelden hun visie over hoe burgers te betrekken bij het beleid en gaven concrete tips en tricks die de aanwezigen konden meenemen naar hun stad of gemeente. Tevens mochten we Meron Knikman (Nederlandstalige Vrouwenraad) en Filip de Rynck (UGent) als reporters van het evenement verwelkomen. Ze volgden sessies mee als deelnemer, maar bekeken deze met een kritische blik en deelden aan het einde van de dag hun beschouwingen met het publiek.

Het was een geslaagde dag, met veel nieuwe inzichten waarmee vertegenwoordigers van lokale besturen aan de slag kunnen gaan. Betrokkenheid blijft een uitdaging, maar een waar blijvend op moet ingezet worden: samen maken we sterker lokaal beleid.

Als afsluiter een mooi beeld van uitdager Kristof Jacobs: Volg als lokaal bestuur de bouwinstructies zoals bij lego maar durf deze op een bepaald moment ook los te laten. Ga verder en geef jezelf de ruimte om te groeien

Benieuwd naar wat we allemaal voor jou kunnen betekenen?