Hoe geven we de toekomst van mobiliteit vorm in Zaventem?

De gemeente Zaventem klopte aan met een veelzijdige uitdaging rond mobiliteit. Het doel van de gemeente is drievoudig: inwoners bewuster laten omgaan met mobiliteit, hen te informeren over het mobiliteitsdossier én hen een stem te geven over de toekomst.

Daarom startten we met Tree company en DBP Partners een participatietraject met drie luiken.

Dromen over mobiliteit in 3 stappen

1. Bevraging: ontdek het mobiliteitsprofiel

 

Waar staan we nu? Als startpunt vulden inwoners van Zaventem een bevraging in. Hiermee brachten we het mobiliteitsprofiel en vervoersgedrag van de inwoners van Zaventem in kaart.

2. Build it: visualiseer jouw mobiliteitsmix in Zaventem

Vervolgens bouwden we virtueel aan de ideale toekomst van Zaventem. Via een 3D visualisatie ontdekten deelnemers de verschillende vervoersmogelijkheden en hun impact op de directe omgeving.

Aan de hand van interactieve storytelling creëerden inwoners hun ideale mobiliteitsmix met auto’s, fietsen, voetgangers, openbaar vervoer en deelauto’s.

Dankzij onze ‘Build it’ module kregen deelnemers meteen zicht op hun ideale mobiliteitsmix en de impact van hun keuzes op de openbare ruimte in Zaventem.

interactieve simulatie zaventem aan zet
Betrek burgers bij keuzes in de publieke ruimte

3. Participatieplatform: deel jouw mobiliteitsideeën

 

Met het voortraject werkten we vooral op het informeren van de inwoners en bewustwording. Nadien volgde een ‘ideation’ en ‘co-creatie’ fase, waarbij inwoners on- en offline in debat gingen rond mobiliteit in de vier dorpskernen van Zaventem.

Alle ideeën, reacties en feedback werden centraal verzameld op het Bpart participatieplatform. Op datzelfde online participatieplatform vinden inwoners ook steeds een transparant en up to date overzicht terug van alle mobiliteitsprojecten in de gemeente Zaventem!

Aan de slag!

Het inspraaktraject leefde enorm in Zaventem, en dat is te zien aan de hoeveelheid input. Ongeveer 1000 Zaventemnaren uit alle 4 de deelgemeenten lieten van zich horen! Ze gaven aandachtspunten of concreet uitgewerkte ideeën mee voor de toekomst van mobiliteit in Zaventem. De gemeente gaat met deze rijke ideeën aan de slag.