In tijden waar het moeilijk is om fysiek samen te komen, zijn online ontmoetingen gelukkig nog wel mogelijk!

Heel wat organisaties ontdekten de mogelijkheden van zo’n online dialoog dan ook tijdens de voorbije maanden.

Maar hoe creëer je nu echt engagement, interactie of meerwaarde? Hoe zorg je voor een inclusieve online sessie?

We helpen je alvast op weg met vijf korte case studies én een gratis gids van ons partner netwerk De Betrokken Partij.

Een inclusieve setting voor de Vlaamse Adviesraad Handicap (NOOZO)

Samen met de Vlaamse adviesraad handicap tekenden we een online participatietraject uit waarbij leden samen met parlementairen in gesprek gingen. Aan deze sessie kon iédereen deelnemen: zo voorzagen we live ondertiteling en waren er tolken aanwezig.

Door gebruik te maken van een vaste studio, kan men sprekers uitnodigen en rechtstreeks in gesprek gaan. Dit geeft een dynamischer beeld en zorgt daarenboven dat men de sessie op professionele wijze kan capteren. De hele sessie viel eveneens live te volgen via de website van NOOZO.

250 internationale deelnemers voor het symposium van VUB

Meer dan 250 deelnemers kwamen samen voor het online symposium van de Vrije Universiteit Brussel. Na het pleinaire programma, met verschillende sprekers, vonden enkele interactieve workshops plaats. Deelnemers schreven zich in voor hun workshop naar keuze.

online dialoog VUB

"Ons online internationaal symposium was een succes mede dankzij de begeleiding van Tree company. De hulp bij het vormgeven en de technische ondersteuning tijdens het event, liet ons toe om volledig op onze inhoud, sprekers en deelnemers te focussen!"

Online deliberatie voor de burgerbegroting van Antwerpen

Het district Antwerpen moest noodgedwongen op zoek naar een online alternatief voor hun offline burgerbegrotingfestival. Typisch nemen zo’n 1000 burgers hieraan deel!

Dankzij een online dialoog en een interactief experiment, werkten we een visueel heldere online deliberatie uit! Je ontdekt alle details in onze case study.

Online dialoog burgerbegroting Antwerpen
Deelnemers verdelen via Miro hun stemmen over de verschillende ingediende projecten.

Hoe ga je aan de slag voor jouw online dialoog?

  1. Definiëer eerst het doel van je online dialoog, vervolgens schrijf je je proces uit.
  2. Je brengt je stakeholders in kaart en analyseert onder andere hun bereikbaarheid en digi-taligheid.
  3. In functie van je doel, proces en stakeholders maak je een selectie van online platformen.
  4. Pin je niet vast op één platform. Maak een onderscheid tussen collaboratieve tools (Bpart Live, Miro, Google Docs …) en video conferencing tools (Zoom, Teams, Jitsi …)
Wil je hier even over brainstormen of kan je wat hulp gebruiken? Wij zetten je graag op weg tijdens een vrijblijvende digitale koffie.

Co-creatie met burgers voor de nieuwe stemwijzer in Nederland

Onze Nederlandse partner ProDemos ontwikkelt de Stemwijzer 2021 voor de Nederlandse verkiezingen. Om tot nieuwe input te komen voor de Stemwijzer, organiseerden ze online co-creatie sessies met burgers.

Tijdens 3 online dialoogavonden, gingen deelnemers rond 2 à 3 thema’s in interactie. Na de eerste gespreksronde wisselden de deelnemers van thema: zo werd er op- en voortgebouwd vanuit verschillende standpunten.

Een intern, interactief stadsgesprek in Sint-Niklaas

De stad Sint-Niklaas nodigde collega-ambtenaren uit op zijn atelierdag. Hierbij leerden ze elkaar en elkaars cases, problemen en aanpak beter kennen.

De ambtenaren werkten in 3 rondes (met per ronde telkens 4 verschillende keuze-sessies) samen aan een sterkere en systematische procesaanpak. In de namiddag werden de inzichten van de dag al meteen geclusterd en teruggekoppeld naar de deelnemers.

Knap voorbereid. Inhoudelijk en technisch perfect opgezet. Leert dat interactie en participatie toch perfect haalbaar is via digitale weg.

Praktisch, onmiddellijk bruikbaar, samengewerkt aan concrete cases... 't Was top!