Herbekijk de webinar: starten met online participatie

We gaan in op veelgestelde vragen zoals “Welke projecten zijn geschikt voor online participatie?”, “Wat is de workload voor mijn organisatie?”, “Waar moet ik op letten wanneer ik één of meerdere tools kies?”, “Wat kost online participatie?”, “Hoe onstaat het evenwicht met offline participatie?”.

We vullen deze vragen aan met praktijkvoorbeelden van lokale besturen en organisaties die reeds van start gingen. Je kan de live sessie van 7 oktober 2021 on demand herbekijken.

Burgerparticipatie en Co-creatie: opleiding i.s.m. KU Leuven

Lokale besturen staan het dichtst bij de burger en willen graag het verschil maken. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen mee het verschil maken? En hoe kan je als lokaal bestuur een nieuwe dynamiek creëren door burgers te betrekken bij beleid?

Tree company, De Betrokken Partij en KU Leuven slaan voor de derde keer de handen in elkaar om deze opleiding te organiseren. De twee-daagse opleiding vindt plaats in Leuven op 14 en 21 oktober 2021.

Participatie on demand: video's en podcasts voor een inspirerende zomer

De zomer, het ideale moment om nieuwe zaken te leren of om inspiratie op te doen voor het najaar. Wij bundelen voor jou een aanbod on demand: kijk, luister of lees wanneer het jou uitkomt!

Participatie meets crowdfunding: informeer en activeer burgers met de platformen van Bpart en Koalect

Informeer en betrek burgers of leden bij jouw beleid, en help hen projecten te realiseren via crowdfunding en digitale fondsenwerving.

Bert Hendrickx en Daan Krauss staan stil bij de mogelijkheden en best practices voor lokale besturen en non / social profit.

De webinars vonden plaats in september 2021, maar je kan ze on-demand herbekijken!

Webinar Breaks: starten met online participatie

Korte sessies, wanneer het jou uitkomt

Het proces en de valkuilen van online participatie

Inventariseren, je strategie en design uitwerken, en opletten voor vier valkuilen.

Ontdek in 20 minuten hoe je van start kan gaan met online participatie!

Online tools en platformen voor online participatie

Hoe bepaal je de rol van je online platform en welke types platformen heb je?

We staan 20 minuten stil bij verschillende online tools en aan welke kosten je je kan verwachten.

Synchrone en asynchrone methoden online combineren

Van on- en offline participatie evolueren we naar synchrone en asynchrone tools en methoden.

Wat wil dit zeggen en wat kan dit voor jou betekenen?

 

Je meerjarenplan online via Je Gemeente Telt: wat betekent dit?​

Samen met De Wakkere Burger en de Vlaamse overheid publiceren wij de meerjarenplannen (2020 – 2025) op www.jegemeentetelt.be .

In een half uur ontdek je:

  • Waar de data vandaan komt
  • Hoe je de website (gratis) kan inzetten
  • Hoe je duiding kan geven bij de cijfers van jouw lokaal bestuur

Nog inspiratie nodig? Herbekijk dan onze eerdere webinars!

De rol van burgerparticipatie voor de mobiliteit van morgen

Hoe zal persoonlijke mobiliteit eruit zien in 2025? In 2030? Wat betekent dit voor een lokale overheid vandaag? En waarom is burgerparticipatie hierbij een sleutel tot succes?

Tijdens dit webinar schetst Geert Martens (xprnc) de toekomst van persoonlijke mobiliteit. Hij zoomt in op de veranderende mobiliteitsbehoeftes, de nood aan nieuwe en slimmere oplossingen en de rol van een lokale overheid. It’s mobility, Jim, but not as we know it…

Bert Hendrickx (Tree company) beschrijft hoe burgerparticipatie een sleutel tot succes zal zijn. De mobiliteit van (de dag na) morgen wordt gestuurd door de shift van ‘planet-me naar planet-we’. De beste ideeën om uw mobiliteitsvisie tot leven te brengen, zouden wel eens van uw burgers kunnen komen …

Toegankelijke online communicatie en participatie

Tree company en Ausy met het Paddle CMS platform slaan de handen in elkaar voor een unieke opleiding, met de steun van VERA.

Gedurende anderhalf uur gaan we in op het toegankelijk opstellen van online communicatie én participatie: hoe zorg je voor een zo inclusief mogelijk online traject?

Praktisch: de webinar vond plaats in maart 2021, maar is “on demand” te herbekijken.

De webinar kadert in de raamovereenkomst “online communicatietools” van VERA, maar is gratis en toegankelijk voor iedereen.

Je offline inspraakevent gaat niet door, wat nu?

De coronacrisis hakte er bij heel wat organisaties stevig in. Drie organisaties die een live participatiemoment ingepland hadden klopten aan bij Tree company, Levuur en Indiville.

Deze partners van De Betrokken Partij sloegen hun handen in elkaar: hoe kunnen we innoveren en zorgen voor continuïteit van het proces?

In de webinar ontdek je hoe we een dreigend uitstel veranderden in een opportuniteit voor online methoden en tools. En wat we hieruit leerden.

Burgerbegrotingen: drie bijzondere uitdagingen

De wereld staat stil en toch draait de wereld ook door. Zo is het ook met lokale vormen van nieuwe democratie. Zeker nu, nu gemeenschappen en lokale initiatieven erg veerkrachtig blijken en de boventoon voeren in het publieke leven tijdens coronatijd.

Een burgerbegroting is zo’n nieuwe en tegelijkertijd al bewezen vorm voor moderne participatie. Een voorhoede van gemeenten in Nederland en België is er mee bezig en hebben er ervaring mee. En minstens zo’n grote groep is er nieuwsgierig naar of heeft al besloten het te gaan invoeren.

Soms wordt dat invoeren afgeremd door de coronacrisis. Zo hebben Maastricht en Amsterdam besloten de geplande bijeenkomsten uit te stellen en Antwerpen is doorgegaan. Maar online. Boeiende keuzes en ervaringen.

Sluit Menu