Ontdek onze gratis webinars

Van start met online participatie

Hoe start je met online participatie, welke projecten zijn geschikt, waar let je best op wanneer je een platform kiest?

We vullen deze vragen aan met praktijkvoorbeelden van lokale besturen en organisaties die reeds van start gingen.

Inspiratie: vijf projecten voor op jouw online platform

Geen theoretische uiteenzetting, maar inspirerende cases uit de praktijk om online je burgers te betrekken.

We updaten de praktijkvoorbeelden regelmatig en gaan zowel in op laagdrempelige als complexere dossiers.

Live en asynchrone methodes online combineren

Om zoveel mogelijk stakeholders de kans te geven te participeren, zet je in op een mix van methodes en tools.

We delen best practices van en tips om synchrone of live methodes te combineren met asynchrone methodes.

Burgerparticipatie en co-creatie (24 november en 1 december)

Lokale besturen staan het dichtst bij de burger en willen graag het verschil maken. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen mee het verschil maken? En hoe kan je als lokaal bestuur een nieuwe dynamiek creëren door burgers te betrekken bij beleid?

Samen met Levuur, partner van De Betrokken Partij, ondersteunen we deze tweedaagse opleiding van KU Leuven. We verkennen zowel de theoretische concepten als de praktische toepasbaarheid. Eindigen doen we met een mini ontwerpworkshop voor jouw concreet project.

Masterclass burgerbegrotingen (vrijdag 9 oktober, Amsterdam)

Op 9 oktober treffen 40 pionierende professionals elkaar in Amsterdam. Ze leveren allemaal pionierswerk met burgerbegrotingen in Amsterdam, Antwerpen, Brussel, Den Haag, Gent en Groningen.

Deze masterclass komt tot stand dankzij een samenwerking tussen Tree company, The Democratic Society, De Wakkere Burger vzw, KU Leuven, Rode Wouw, Ontwikkeltraject Democratisch begroten en Radboud Universiteit.

De masterclass is volzet, volg ons op Facebook of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om een verslag te ontvangen!

Nog inspiratie nodig? Herbekijk dan onze eerdere webinars!

Je offline inspraakevent gaat niet door, wat nu?

De coronacrisis hakte er bij heel wat organisaties stevig in. Drie organisaties die een live participatiemoment ingepland hadden klopten aan bij Tree company, Levuur en Indiville.

Deze partners van De Betrokken Partij sloegen hun handen in elkaar: hoe kunnen we innoveren en zorgen voor continuïteit van het proces?

In de webinar ontdek je hoe we een dreigend uitstel veranderden in een opportuniteit voor online methoden en tools. En wat we hieruit leerden.

Lancering Je Gemeente Telt 2020-2025: wat betekent dit voor jou?

In april lanceerden we samen met De Wakkere Burger de meerjarenplannen (2020 – 2025) op Je Gemeente Telt: je ontdekt er zoals je burger de lokale begroting online.

Herbekijk nu de webinar en ontdek

  • Waar de data vandaan komt
  • Hoe je de website (gratis) kan inzetten
  • Hoe je duiding kan geven bij de cijfers van jouw lokaal bestuur

* Door het Corona-virus is de lancering tijdelijk uitgesteld. Dit virus zal immers een grote impact hebben op de meerjarenplannen.

Burgerbegrotingen: drie bijzondere uitdagingen

De wereld staat stil en toch draait de wereld ook door. Zo is het ook met lokale vormen van nieuwe democratie. Zeker nu, nu gemeenschappen en lokale initiatieven erg veerkrachtig blijken en de boventoon voeren in het publieke leven tijdens coronatijd.

Een burgerbegroting is zo’n nieuwe en tegelijkertijd al bewezen vorm voor moderne participatie. Een voorhoede van gemeenten in Nederland en België is er mee bezig en hebben er ervaring mee. En minstens zo’n grote groep is er nieuwsgierig naar of heeft al besloten het te gaan invoeren.

Soms wordt dat invoeren afgeremd door de coronacrisis. Zo hebben Maastricht en Amsterdam besloten de geplande bijeenkomsten uit te stellen en Antwerpen is doorgegaan. Maar online. Boeiende keuzes en ervaringen.

Sluit Menu