Masterclass Faciliteren

Faciliteren kan je leren. Echt waar. Het gaat deels om straffe werkvormen ontwerpen en deze van heldere instructie te voorzien. Maar er is meer nodig om als groep met zo’n werkvorm aan de slag te gaan en effectief een duurzaam resultaat op te leveren.

Er zijn een paar cruciale factoren waar je als facilitator bewust aandacht voor kan/moet hebben. Het gaat over tastbare zaken als sfeer en aankleding, maar ook over minder tastbare dingen als veiligheid, openheid, respect en motivatie. Hoe breng je dat binnen in je begeleiding? We geven je graag inzicht in de verschillende aspecten mee, maar ook technieken en tips die we vanuit onze eigen ervaringen opgedaan hebben. Want je bent zelf de belangrijkste tool!

We proberen in deze eendaagse opleiding een evenwicht te vinden tussen theorie en praktijk. We geven je de basisbegrippen en kaders/visuele schema’s mee die je in je achterhoofd kan houden als je voor een groep groep staat of met een groep werkt. Daarnaast maken we tijd om er in kleinere groepjes mee aan de slag gaan, zodat je kan ervaren wat er gebeurt.

  • Wat heeft een groep nodig om goed te samen te kunnen werken, voor, tijdens en na het moment dat je hen begeleidt?
  • Hoe kan je omgaan met macht, weerstand en spanning in een groep?
  • Hoe zet je jezelf als instrument in om de groep in goede banen te leiden? Welke rollen kan je als begeleider hebben en hoe zet je die in?
  • Hoe stel je heldere doelen op verschillende lagen van het groepsgebeuren?
  • Hoe help je de groep vooruit in het proces door te observeren en vragen te stellen?

De opleiding is een initiatief van onze partner Levuur.

Praktisch

Met vragen over deze opleiding kan je terecht bij wiske@levuur.be

Nu al starten? Dat kan!

Ben je al overtuigd? Dan kan je ook nu al starten! Vul het aanvraagformulier in en je ontvangt meer informatie van één van onze collega’s!