Masterclass: Making Deliberative Mini-Publics (DMPs) Better? Recente bevindingen over werving, draagvlak en beleidsimpact van DMP's

Deliberatieve mini-publics/ burgerpanels/ burgerberaden (DMP’s) worden steeds meer geïmplementeerd in democratieën, met België in de voorhoede van deze beweging. Toch staan we nog voor een aantal belangrijke uitdagingen: 

  • Diverse deelnemers – Een diverse groep deelnemers werven, vooral uit kansarme groepen. 
  • Draagvlak – mini-publics verbinden met het bredere publiek om steun en interesse te wekken bij een brede groep burgers.
  • Impact – Verzekeren dat aanbevelingen van mini-publics ook invloed hebben op de beleidsbeslissingen

Prominente onderzoekers, waaronder Sofie Marien (KU Leuven), Jean-Benoit Pilet (ULB) en Min Reuchamps (UC Leuven), onderzochten deze uitdagingen, via verschillende ambitieuze projecten. Zij zullen hun bevindingen presenteren. Daarnaast zullen Emilien Paulis (Universiteit van Luxemburg) en Kristof Jacobs (RU Nijmegen) inzichten delen uit recente projecten in Luxemburg en Nederland.  

Deze workshop is bedoeld om een waardevolle dialoog tot stand te brengen tussen onderzoekers en professionals, ambtenaren en overheidsinstanties om de effectiviteit van mini-publics/ burgerpanels/ burgerberaden te vergroten. We bespreken de belangrijkste onderzoeksresultaten en verkennen praktische strategieën voor het verbeteren van de deelname van specifieke groepen, betrokkenheid van de brede bevolking en de beleidsimpact.  

Op de agenda:

  • Presentatie van recente onderzoeksresultaten over DMP’s  
  • Gesprekken van onderzoekers met professionals en belanghebbenden  
  • Sessies om tot bruikbare inzichten voor de toekomst te komen

Dit evenement is een samenwerking tussen ULB, UCLouvain, KULeuven, Tree company en G1000.

Praktisch

Nu al starten? Dat kan!

Ben je al overtuigd? Dan kan je ook nu al starten! Vul het aanvraagformulier in en je ontvangt meer informatie van één van onze collega’s!