Je Gemeente Telt

Zet je lokale beleid in de kijker

Waar gaan mijn belastingen naartoe?

… is een vraag die veel mensen zich stellen. Je Gemeente Telt visualiseert daarom de inkomsten en uitgaven van alle Vlaamse steden en gemeenten.

  • Ontdek de meest recente, publieke financiële gegevens
  • Vergelijk uitgaven en inkomsten van 2014 tot en met 2025
  • Geef als lokaal bestuur duiding en publiceer projecten

Gratis aan de slag met Je Gemeente Telt

Het platform is een initiatief van De Wakkere Burger, Tree company en Bpart, met steun van de Vlaamse overheid.

Samen zetten we in op een transparanter beleid: het gebruik én het aanvragen van je communicatie visuals op maat is dan ook gratis.

Zij gebruiken Je Gemeente Telt

Ik zoek al jaren naar een duidelijke voorstelling van onze begroting. Je Gemeente Telt biedt een handige oplossing om dit digitaal te doen en geeft zowel de administratie als de burger op laagdrempelige wijze inzicht in het lokale budget.

Marc Nooyens

financieel directeur Oud-Turnhout

Creëer meer impact met Je Gemeente Telt +

Met Je Gemeente Telt + activeer je een persoonlijke pagina voor jouw stad of gemeente. Met de optionele (betalende) module …

  • geef je algemene duiding bij de cijfers of visie van jouw beleid
  • zet je strategische projecten of investeringen over meerdere jaren in de kijker
  • kickstarten we samen je communicatie campagne
Je Gemeente Telt + is een unieke dienst, en kan met een eenvoudige bestelbon geactiveerd worden.

Zij gebruiken Je Gemeente Telt

Via ons gemeentelijk infoblad proberen we onze inwoners al langer op een begrijpelijke manier te informeren over de inkomsten en uitgaven van de stad. Dankzij Je Gemeente Telt kunnen onze burgers vanaf nu ook het budget in de diepte bestuderen. Deze tool geeft zowel burgers als beleidsmakers inzicht in wat de stad allemaal doet en financiert, het maakt alles tastbaarder.

Filip Van der Heyden

financieel beheerder Eeklo

Je Gemeente Telt heeft ons al veel info bezorgd om met lokale besturen in gesprek te gaan en zo mee te bewaken dat initiatieven die het lokaal bestuur neemt, ervoor zorgen dat de gelijke kansen van elk kind gegarandeerd worden.

Annemie De Clerck

Grootstedenbeleid, Katholiek Onderwijs Vlaanderen

Ik zoek al jaren naar een duidelijke voorstelling van onze begroting. Je Gemeente Telt biedt een handige oplossing om dit digitaal te doen en geeft zowel de administratie als de burger op laagdrempelige wijze inzicht in het lokale budget.

Marc Nooyens

financieel directeur Oud-Turnhout

Veelgestelde vragen

Waarom Je Gemeente Telt?

Waar gaan mijn belastingen naartoe? Het is een vraag die veel mensen zich stellen. Tijdens het zoeken naar een antwoord ontstaat vaak een discussie. De ene zegt dat we te veel betalen, de andere zegt je best wel wat terugkrijgt voor het geld dat je geeft. Met Je Gemeente Telt kan je voortaan zelf bekijken en beoordelen wat je gemeente doet met je belastinggeld.

Hoe kan ik als bestuurder meer duiding geven bij de cijfers van mijn gemeente?

Met Je Gemeente Telt + kan je als lokaal bestuur duiding geven bij jouw budget. Je hebt  de mogelijkheid om extra uitleg te geven, of om specifieke projecten in de kijker zetten. Zo toon je als bestuur dat je transparantie hoog in het vaandel voert en kan je tegelijk uitleg geven bij opvallende keuzes.

Is Je Gemeente Telt Gratis?

Ja. Je kan Je Gemeente Telt gratis raadplegen en gratis opnemen in jouw communicatie naar burgers, stakeholders … Je hoeft ons daar niet voor te contacteren: hoe meer burgers we bereiken hoe liever!

Wil je gebruik maken van de optionele, betalende “Je Gemeente Telt +” module om duiding te geven en projecten te publiceren? Dan kan je ons contacteren.

Waar komen de cijfers op Je Gemeente Telt vandaan?

De cijfers komen uit de databank van de Vlaamse Overheid. Zij verzamelt het cijfermateriaal dat wordt aangebracht door de steden en gemeenten zelf. Na enkele controles centraliseert de Vlaamse Overheid de gegevens en stelt ze deze ter beschikking voor het brede publiek op haar website.

Deze cijfers zijn echter redelijk technisch en niet eenvoudig toegankelijk. Daarom vertaalt Je Gemeente Telt deze gegevens naar een eenvoudige en visuele vorm, zodat ze begrijpbaar zijn voor alle burgers.

De cijfers worden 2 tot 3 keer per jaar voorzien van een update, in samenwerking met De Wakkere Burger en de Vlaamse Overheid.

Aan de slag met Je Gemeente Telt?

De informatiefiche van Je Gemeente Telt omvat meer uitleg en de nodige informatie voor een het opmaken van een bestelling.

Aan de slag met online participatie?

Informeer en betrek jouw burgers en stakeholders