Burgers informeren en betrekken in tijden van corona

Vanuit Tree company willen we jullie samen met onze partners helpen

"Wij willen burgers (blijven) betrekken bij het lokale beleid."

Je offline event vervangen door online participatie? Een positieve boodschap brengen met online participatie? Continuïteit van de lokale democratie via participatie garanderen?

We beantwoorden deze vragen in verschillende – gratis – webinars.

"Hulpbehoevenden en hulpverleners of vrijwilligers matchen"

Met een gratis vrijwilligersmatching platform ondersteun je de vrijwilligers in jouw gemeente, in samenwerking met Give a Day.

Maak je ook gebruik van het Bpart participatieplatform? Dan integreren we dit natuurlijk!

"Wij willen burgers informeren over het meerjarenplan. "

Met Je Gemeente Telt lanceer je een online, informatief platform om transparant duiding te geven bij het lokale budget en je strategische projecten van het meerjarenplan.

Ontdek de mogelijkheden of herbekijk de webinars.

In de praktijk?

 • De burgerbegroting in het district Antwerpen last alle offline events de komende weken af. De fase ‘verdelen van het geld over de thema’s’ zal volledig online beslist worden via de budgettool van het Bpart participatieplatform.

  Burgerbegroting district Antwerpen

  www.burgerbegroting.be
 • De gemeente Lennik paste haar inspraakplatform aan naar een vrijwilligersmatching platform: burgers die hulp nodig hebben of hulp kunnen bieden registeren zich. Het OCMW coördineert de actie.

  Gemeente Lennik

  lennikaanzet.be
 • De Stad Morstel lanceert vrijwilligersmatching via impactdays.be. Om burgers eenvoudig de weg te laten vinden naar de tool integreerden ze dit op Mortsel Bestuift. Dit is de centrale pagina voor participatie in de stad.

  Stad Mortsel

  mortselbestuift.be

TL;DR (Too long; didn't read)

Tree company en haar partners willen jullie ondersteunen in deze complexe tijden

 1. een gratis vrijwilligersmatching platform op impactdays.be
 2. innovatieve tools en methoden voor online participatie: betrek je burgers online en vervang je offline event
 3. je burgers informeren over het meerjarenplan via Je Gemeente Telt

Een online live moment opzetten

Je organiseert op het voorziene tijdstip een online live moment. Dankzij webinars of Facebook live kan je grote groepen burgers simultaan aanspreken om je plenaire boodschap te delen. Geef je algemene duiding, licht je plan en proces toe, introduceer de experten …

 • Facebook Live: ontdek hoe je dit gratis kan gebruiken en hoe je praktisch start
 • Webinars en online gesprektafels: er zijn heel wat webinar tools aanwezig op de (online) markt. Populaire voorbeelden zijn Webinar Geek en Zoom. Let wel: vaak zijn dit betalende oplossingen.

Betrek je burgers met Bpart Live

Onvoorziene omstandigheden vragen om onvoorziene acties. Daarom halen we de nieuwste ontwikkeling van ons Bpart participatieplatform sneller uit R&D.

Met Bpart Live vraag je live om laagdrempelige input van je burgers. In 3 stappen lanceer jij tijdens je online live moment jouw thema:

 1. Lanceer je thema of centrale vraag
 2. Burgers reageren en interageren online
 3. Het debat gaat verder op je online participatieplatform

Wij integreren nadien de online bijdragen in jouw online participatieplatform, zodat je via moderatie kan coderen en de bijdragen kan publiceren. Hieronder lichten we deze stappen verder toe.

Je burgers betrekken met Bpart Live in 3 stappen

Bpart Live in 3 stappen

1. Lanceer je thema of centrale vraag

Na het geven van duiding of context introduceer je je eerste centrale vraag of thema via Bpart Live. Tijdens het debat kan je thema’s aanpassen, toevoegen of besluiten ze niet te lanceren: je behoudt steeds de controle.

2. Burgers reageren op jouw vraag

Burgers reageren zonder te registreren via een online link. Als organisator bepaal je op voorhand of dit anoniem mag gebeuren.

Deze laagdrempelige methode laat burgers toe om op elk toestel op eenvoudige wijze deel te nemen aan het debat.

3. Live interactie tussen de burgers

De reacties verschijnen meteen op Bpart Live. Als jij dit scherm deelt met je burgers ontstaat er interactie tussen alle deelnemers.

Deze opzet kan je één of meerdere keren herhalen, in functie van jouw inspraakmoment!

4. Zet het debat verder op je online participatieplatform

Alle reacties worden bijgehouden: na het live moment publiceren we deze op je Bpart participatieplatform van het project – uiteraard behoud je alle moderatie mogelijkheden!

De discussie gaat nu voort op jouw online platform. Alle deelnemers worden hiervan op de hoogte gebracht!

De mogelijkheden van online participatie ontdekken?

Zij vertrouwen op Tree company

 • Dankzij de expertise en ondersteuning van Tree Company is het online platform van de burgerbegroting van district Antwerpen dit jaar uitgegroeid tot een virale hit met vele duizenden stemmen die ook onze live evenementen een extra boost heeft gegeven.

  David Michiels

  projectleider Burgerbegroting, District Antwerpen
 • Innovatief, meedenkend, betrouwbaar en bekwaam: we blikken met plezier terug op het traject dat we als social profit organisatie het voorbije jaar liepen met Tree company voor de realisatie van de sociale stemtest.

  Geert Marrin & Chris Truyens

  beleidswoordvoerder sector Samenlevingsopbouw & directeur Samenlevingsopbouw Vlaanderen
 • Het was een fijne, vlotte samenwerking die werd getypeerd door heldere communicatie en betrokken overlegmomenten. Tree company was een onmisbare partner in dit project “tegengaan van homofobie bij jongeren” voor de ontwikkeling van een online applicatie.

  Lien Stessel

  Inhoudelijk medewerker – diversiteit, Koning Kevin vzw
 • Deze cijfers zetten aan tot reflectie. Ze geven mij een stevige basis om in gesprek te gaan over onder andere onderwijsbeleid en lokale kinderopvang. Een grote schat aan info en een enorme troef in een debat, die bovendien erg toegankelijk via een gebruiksvriendelijke website: een bijzonder waardevol initiatief.

  Annemie De Clerck

  grootstedenbeleid Gent, Je Gemeente Telt
Sluit Menu